Brandsläckare

Showing all 6 results

Brandsläckare

Brandsläckare för hem, verkstad, bygg och kontor. Från små prisbelönta innovativt designade kolsyrebrandsläckare till fullstora pulverbrandsläckare med vagn för den som ska utföra heta arbeten. Tänk på att inte gömma undan brandsläckaren, om det uppstår en fara är det bråttom. I köket och vid grillen är det extra viktigt att det alltid finnas en brandsläckare nära till hands.
Den typ av brandsläckare som bör prioriteras är en 6 kg pulverbrandsläckare som med fördel kan kompletteras med en liten kolsyresläckare som är lätt att ta med.

Brandsläckare – Olika egenskaper

Det finns olika typer av bränder som kräver olika typer av släckmedel. Brandsläckare är indelade i olika klasser: A, B, C, D och F.

  • Klass A: Brand i fast material såsom trä, papper, textil och olika plastmaterial
  • Klass B: Brand i vätska och/eller i fasta ämnen som kan anta vätskeform
  • Klass C: Gasbrand
  • Klass D: Brand i metaller och metallegeringar
  • Klass F: Brand i matolja och matfett

Pulversläckare – Klass ABC

Brandsläckare med pulver är den bästa släckaren för privatpersoner. De är lätta att använda, klarar alla olika typer av bränder och har en bra räckvidd, omkring 5-7 meter, beroende på vind. Jämfört med andra brandsläckare har pulversläckare bäst släck effekt per kilo släckmedel. De är inte frostkänsliga och passar därför att förvaras både utomhus och i fordon. Släckmedlet i pulversläckare leder inte ström och är därför lämpliga för släckning av bränder i elektroniska apparater. Nackdelen är att pulver smutsar ner och kan vara svårt att sanera.

Vi rekommenderar pulversläckare på minst sex kilo till allt förutom i en vanlig bil eller mindre båt.
Ha brandsläckaren synlig, där du lätt kommer åt den. Bor du i flervåningshus rekommenderar vi att du har minst en släckare per våningsplan. I en vanlig bil räcker en tvåkilos pulversläckare, i större fordon såsom lastbilar krävs pulversläckare på minst sex kilo.

Koldioxidsläckare/Kolsyresläckare – Klass B

Koldioxid (kolsyra) är ett gasformigt släckmedel som innehåller koldioxid i vätskefas. Den tränger bort luften och kväver branden. Koldioxid fungerar för brand i vätskor såsom olja och lämpar sig därför bra i restaurangkök (alternativt ska en fettbrandsläckare väljas). Tänk på att koldioxid, precis som alla andra gaser, är relativt ineffektivt som släckmedel. En sexkilos koldioxidsläckare räcker exempelvis endast till att släcka en brand i en frityrgryta gjord för restaurangkök.

Koldioxiden är ett rent släckmedel och lämnar inte några spår efter sig och är heller inte strömledande.
Perfekt för användning i bland annat laboratoriemiljö, elcentraler och serverhallar.

Var noga med att inte få släckmedlet på huden, risk för köldskador -79°C. Släckaren har relativt kort kastlängd, 1-3 meter, så du måste komma nära det som brinner. Koldioxid är också ytterst vindkänsligt vilket kan påverka precisionen negativt och rekommenderas därför inte vid bränder utomhus. Tänk också på att branden kan flamma upp igen om koldioxiden hinner försvinna innan det släckta föremålet hunnit svalna.

Skumsläckare Klass – AB

Släckmedlet i en skumsläckare består huvudsakligen av vatten och är därför relativt lätt att sanera. Det gör att det lämpar sig för släckning av bränder i bland annat kulturmiljöer. Den är bra vid användning mot bränder i fibröst materiel typ trä, papper, textilier samt brännbara vätskor som olja, bensin och diesel. Tömningstid för 9 liter är omkring 40-45 sekunder. Kastlängden är cirka 4-5 meter.
Skum är inte lämpligt som släckmedel vid brand i vattenlösliga vätskor som alkohol och aceton.

Var aktsam vid användning av skumsläckare i samband med brand i elektrisk utrustning. Om du ändå använder en skumsläckare (eller vattensläckare) försök att dra ur sladden till den brinnande elektriska apparater innan du släcker för att minska risken för strömöverföring.
Förvara skumsläckare inomhus då skummet är frostkänsligt.

Visa merVisa mindre