Sandbergs Järn har rötterna från mitten av 1800-talet och har sedan dess utvecklats till en modern leverantör av verktyg och tillbehör till proffs och krävande hemmafixare.
Sandbergs järn fd Levin & Peterson 1914

År 1865 grundade Levin & Peterson en järnhandel på Stora Badstugatan 21 (nuvarande Sveavägen 64) i Stockholm. Järnaffären vände sig som brukligt var på den tiden till så väl privatpersoner, hantverkare som till byggföretag. När Järnaffären slog uppLevin & Petersons järnhandel sina portar på Norrmalm var den delen av Stockholm att betrakta som slum med bristfälliga bostäder och hantverksproduktion i enkla lokaler.  Det visade sig att Levin & Peterson hade fattat ett klokt beslut när de öppnade sin järnhandel i den här delen av Stockholm, exploateringen och upprustningen av Norrmalm tog fart och järnaffären befann sig mitt i händelsernas centrum.

 

1931 förvärvades Levin & Petersons järnhandel av Curt Sandberg sSandbergs järn efter namnbyteom lät byta namnet på järnaffären till Sandbergs Järn.

 

 

 

 

 

Sandbergs järnaffars skyltfönster förr i tiden1967 kompletterades butiken på Sveavägen med en renodlad proffsbutik på Kammakargatan 11 precis runt hörnet från den ursprungliga butiken.

 

 

 

 

 

 

 

1978 revs fastigheten på Sveavägen 64 som inrymde konsumentbutiken, sedan dess har Sandbergs Järn renodlat sin inriktning på försäljning till proffs och krävande hemmafixare.

2007 flyttar Sandbergs Järn till Kammakargatan 18. Flytten gav möjlighet att bredda sortimentet ytterligare, fram för allt inom segmenten elhandverktyg och infästning.

 

 

Levén Peterson järnaffär från gatanSedan 1865 år har järnaffären geografiskt förflyttat sig ett kvarter, men från att en gång legat i Stockholms utkant befinner sig nu Sandbergs Järn mitt i Stockholm-City.  Mycket har förändrats sedan 1865 men vi har fortfarande en tydlig ambition att vara en stabil och kostnadseffektiv leverantör till proffs och privatpersoner med högt ställda krav.

Bilderna kommer från Sandbergs Järns arkiv, vi har även satt ihop en film med historiskt intressanta fotografier och filmmaterial som visar hur järnaffärens närområde såg ut i början på 1900-talet.

 

Sandbergs järn idag